Import af ILCD+EPD filer

Det er muligt at importere Miljøvaredeklarationer, også kendt som EPDer (Environmental Produkt Declarations) udgivet på ILCD+EPD format. Muligheden gælder fra LCAbyg 2023 (5.3.1.0) versionen.

EPDer udgives normalt i pdf version, men er blevet digitaliseret for at gøre dataen nemmere tilgængelig.

EPD’er udgivet på ILCD+EPD formatet, kan findes hos de enkelte programoperatører som ex. EPD Norge, eller via fælles databaser, som ECO Platform - ECO Portal. Det er muligt at indlæse EPD’er på ILCD+EPD formatet fra d. 23. december 2022. Der opdateres løbende med hvilke programoperatører der er tilgængelige, se under afsnit D.1.3.

Inden du går i gang

Bemærk: ILCD+EPD Importfunktionen i LCAbyg er en hjælp for brugerne til at indtaste EPDer. Det er vigtigt at dobbelttjekke med dataen i pdf versionen af EPDen for at sikre at al data er med og korrekt.

LCAbyg har behov for bestemte typer af information for at kunne oprette faser og byggevarer, som kan bruges i programmet. LCAbyg ”læser” ILCD+EPD formatet ved at tjekke for de nødvendige informationer, helt på samme måde, som skulle EPDen indtastes manuelt. For at kunne finde de nødvendige informationer kræves det at de eksisterer i det digitale format. Dette er ikke altid tilfældet og derfor vil brugere af LCAbyg komme ud for, at EPDer fra en ellers tilgængelig programoperatør som er defineret under afsnit D.1.3 ikke kan indlæses i LCAbyg. Dette skyldes mangel på data, der er nødvendig for at kunne oprette faser. I dette tilfælde kan brugerne blive nødt til manuelt at indtaste EPDen ved at oprette de nødvendige faser, se afsnit 5.4.1. Eksempel på indtastning af EPD.

Oftere vil brugerne opleve at EPDer indlæses, men mangler faser, indikatorer eller andre værdier i dataen. Dette skyldes mangel på data, der ikke er nødvendig for at oprette en fase, men som er nødvendig for korrekte beregninger. I disse tilfælde er det brugerens ansvar at finde de korrekte informationer og udfylde de manglende felter.

I tilfælde med manglende data vil faser og byggevarer blive oprettet med kilden "Bruger" og de manglende felter vil være tomme og markeret med rød. Derudover vil fejlmeddelelserne i loggen, som findes under "Bygning og drift", eller i øverste højre hjørne, vise hvis der mangler data. Det er dermed muligt at klikke på meddelelsen og man vil blive ført hen til den fase eller byggevarer, hvor den manglende data skal udfyldes. Se et eksempel nedenfor. En typisk information, der kan mangle er massefaktoren, hvilket kan svare til densiteten (kg/m³) eller vægten pr. kvadratmeter (kg/m²). Er dette felt ikke udfyldt, må brugeren kigge i pdf versionen af EPDen, finde massefaktoren og udfylde feltet i LCAbyg.

Hvis den digitale EPD indeholder al nødvendig data vil EPDen blive krypteret på samme måde, som den generiske (GenDK) database i LCAbyg, hvilket vil sige, at filerne er låst med kilden fra den programoperatør den udspringer fra, ex. EPD Norge og skal derfor håndteres på samme måde som GenDK komponenter ved redigering. Krypteringen indikerer at EPD’ens data er verificeret af udbyderen præcis som ved brug af pdf filerne, dog er hverken programoperatør eller BUILD ansvarlig for brugen af data og derved evt. fejlkilder der måtte være ved at benytte filerne på ILCD+EPD formatet. LCAbyg brugeren er selv ansvarlig for at bruge gyldig og korrekt data, så for en god ordens skyld, anbefales det at tjekke den data der bruges.

Procedurebeskrivelse

Det er muligt at importere EPD’er på ILCD+EPD formatet ved at følge nedstående step-by-step guide og Figur D.1, eller ved at se den korte LCAbyg tutorial på LCAbygs YouTube kanal, Import af ILCD+EPD filer.

Figur D.1: Hvordan ILCD+EPD filer (XML) findes og kopieres

Bemærk: Det digital EPD format, ILCD+EPD, findes under filnavnet XML.

Tilgængelige programoperatører på ILCD+EPD formatet

Det opdateres løbende, med hvilke programoperatører der er mulighed for at importere i LCAbyg via ILCD+EPD formatet.

Bemærk: Alle digitale EPD’er af ovenstående liste kan også importeres fra ECO Platform - ECO Portal.